Експерт: У нас лесно могат да бъдат намерени части за сглобяване на бомба 24.07 | 08:33

Лицето, което се вижда на камерите на летището, може би не се е самовзривило

От Деляна Петкова

Лицето, което се вижда на камерата на летището в Бургас, може би не се е самовзривило. Тази теза изказа в ефира на bTV арабистът Киряк Цонев. Той коментира, че при самоубийците е типично те да бъдат овързани с експлозиви, което в този случай не е станало. Данните показват, че взривът е бил в раницата на гърба на мъжа или в чанта.

Освен това мъжът, когото показват от МВР, е твърде забележим. Неговото поведение показва, че той търси проява и може би не е свързан с този взрив или само отклонява вниманието, заяви още Цонев.

Тези разсъждения подкрепи и експертът по сигурността доц. Николай Радулов, но допълни, че по случая вероятно има умишлено търсена дезинформация от страна на властите.

Доц. Радулов коментира още, че последните събития в страната показват, че в страната има много нерегистрирани взривни вещества. В много части от страната има военни складове, а недоимъкът кара хората да се възползват от работата си на тези места. Но шашката тротил може да бъде използвана както за нелегален риболов, така и за изготвяне на бомби.

У нас лесно може да бъдат намарени части за взривно вещество и бомбата да е била сглобена тук, допълни още експертът.

Самоубийците са водени от различни мотиви, коментираха двамата експерти в ефира на bTV. Те са вярващи и според тях или ще умрат и отидат направо в рая, или другия вариант – че няма да им се случи нищо и ще бъдат недосегаеми за бомбите или куршумите.

Ние сме вече и тепърва ще бъдем обект на подобни терористични атаки, категоричен беше доц. Радулов. Той препоръча да бъдат правени тренировки и да се повиши степента на готовност за реакция при подобни атентати.

Според експерта такива инциденти често се използват за тесни цели на политиците. Скорошното изказване от страна на Израел за това кой стои зад атентата е показател именно за това, смята доц. Радулов. Той обясни, че позицията на външния ни министър Николай Младенов да не посочваме никого преди да станат ясни резултатите от анализите и разследването, е разумна позиция.

Водещи

Най-четени