Експерти: Адекватна е българската реакция след твърденията за намеса на Турция 30.03 | 10:30

В стила на Анкара е преди избори да си създава външни врагове, смятат Мехмед Юмер и Андрей Захариев

От iNews.bg

Българската реакция, след твърденията за намеса на Турция, е адекватна. Около това мнение се обединиха журналистът Мехмед Юмер и философът Андрей Захариев в ефира на НОВА.

"Реакцията беше адекватна. Тя беше в духа на това, че тези неща се решават в София, а не в Анкара. Много добре беше издържана позицията на външно министерство”, каза Мехмед Юмер, главен редактор на двуезичния вестник "Седмичен обзор" и бивш главен редактор на "Заман”.

"В стила на Анкара е преди избори да си създава външни врагове. Това, че сега ние ставаме потърпевши не е приятно”, каза още Юмер.

По отношение на заявката на Ердоган да превърне храма "Св. София” в джамия Мехмед Юмер обясни, че, тъй като Турция е член на ЮНЕСКО, трябва да отправи официално запитване към Комитета на организацията, който отговаря за това наследство и окончателно решение може да има едва след проведено гласуване.

"От друга страна в последния доклад на ЕС за Турция също подчертават, че ако Турция иска да развива своите отношения със Съюза "Св. София” трябва да бъде запазена като музей. Така че превръщането й в джамия би било много трудно”, каза той.

Според  Андрей Захариев доктор по философия, преподавател по антична философия в ПУ ”Св.Паисий Хилендарски”, подобни изказвания ще продължат и в бъдеще пот страна  на президента Ердоган.

"Европейските избори са важни за него с това, че той прави услуги на Русия, които искат да вкарат конфликт в Европа”, заяви Захариев.

Философът смята, че "Отоманският ренесанс” не е в основата на изказванията на Ердоган.  "Той го разиграва отдавна. Нека да престанем с това,че ще направи някакъв "Отомански ренесанс”. Иска да бъде вторият Ататюрк”.  

Според двамата експерти въпросът със "Св. София" е във връзка с влиянието на Ердоган в страната и предстоящите избори.

Водещи

Най-четени