Елин Пелин на протест 15.07 | 10:45

Няма вода, терор на ТИР-ове

От iNews.bg

Жители на Елин Пелин отново затварят една от най-използваните улици в града. Гражданите протестират срещу натовареното движение, постоянно преминаващите ТИР-ове и липсата на питейна вода.

Кметът подозира, че протестът на гражданите е вид предизборна кампания за предстоящите местни избори. Елинпелинци настояха за изграждане на околовръстен път на населеното място, за да се изведе тежкотоварния трафик от улиците на селото.

"Решение с движението може би ще има, но ще струва скъпо. Беше предложен идеен проект, който ние одобрихме и сега наред е кметът - да видим дали ще може да се направи някакъв обходен път", коментира общинският съветник Стефан Николов в пред Bulgaria ON AIR.

Кметът на Елин Пелин обясни, че е стартирана процедура за проектиране на такъв път, но не е бил по силите на общината.

"Ясно е, че тук се плащат милиони данъци и че част от тях трябва да отидат за това хората да не живеят по този начин", категоричен бе кметът Ивайло Николов.

Жителите се притесняват и от новоизградена инсталация за преработка на пластмаса.

"Не е проблем да има завод за преработка на пластмаса. Проблемът е, че той се построи и почти работи без обществено допитване. Заводът е на почти 500 метра от първата къща на град Елин Пелин", коментира Ангел Славчев, който е част от инициативния комитет на протеста.

Общинските съветници Стефан Стоилов и Стефан Николов обясниха, че парадоксалното в случая е, че в общинския съвет не е постъпвало нито едно заявление относно строежа и пускането на експлоатация на завода.

Ивайло Николов коментира, че е изпращал писма до РИОСВ, които трябвало да изготвят оценка на въздействието върху околната среда на завода.

Гражданите на Елин Пелин се оплакаха, че в 3-4 дни от седмицата остават без вода поне през половината част от деня. Кметът обясни, че тръбите са стари, а от общината са закупени кранове, които са предоставени на ВиК, за да ги сменят.

По думите му няма община, която сама да може да се справи със смяната на водопровода.

Най-четени