Жалваме се на омбудсмана най-вече срещу монополите 09.04 | 09:31

Гражданите трябва да поискат да живеят и да се развиват по друг начин и това да бъдат акцентите на предизборните кампании, смята Пенчев

От Кремена Бедерева

Постъпват оплаквания на граждани най-вече срещу монополите. Това обяви омбудсманът Константин Пенчев по повод протестите срещу монополите по bTV.

Той изрази неразбиране, че дружествата отказват информация на клиентите си, а на запитванията на омбудсмана за проблемите на същите клиенти веднага дават отговори.

"Ако протестите утихнат и енергията угасне, нещата ще се върнат постарому,” подчерта Константин Пенчев и призова гражданите да не се отказват от справедливите си искания.
Пенчев изрази съжаление, че Конституционният съд не е успял да свали някои от привилегиите за банките. Той даде пример с решение на Европейския съд за правата на човека в Люксембург за Испания, където вече се забранява банките да продават имущество на длъжници, ако те са завели дело срещу институцията, оспорвайки лихвите.

Според Константин Пенчев по време на предизборната кампания ще има много удари под масата. "Това не са правилата на играта и не трябва да свикваме с тях,” категоричен е омбудсманът. Според него гражданите трябва да поискат да живеят и да се развиват по друг начин и това да бъдат акцентите на предизборните кампании.

Константин Пенчев присъства на заседанието на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (НССЕИВ) на вчерашния Международен ден на ромите. Заседанието беше напуснато от 15 ромски организации.

"Ромите си тръгнаха, защото от 23 години не се прави нищо за интеграцията на ромите,” констатира омбудсманът. Той обаче допълни, че не разбира защо ромите са насочили гнева си към служебния министър Марин Райков, а на други заседания на този съвет са оставали.

Най-четени