Жандармерията се заселва трайно на село 02.03 | 16:21

Спирането на миграционния поток на границата тече с пълна сила

От Христина Рафаилова

Жандармерията ще защитава хората по селата от крадци, докато не бъде изградена цялостна и ефективна система за борба с битовата престъпност. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ. 

Той обясни, че има няколко начина да се получава информация и да се спира престъпността, но в момента те не работят изцяло в малките населени места. Първият бил чрез сигнали, получавани от гражданите. Вторият бил чрез СРС-та, но заради скандалите около тях те не били надеждно средство. Другият бил чрез секретните сътрудници, но те били недостатъчно на брой, въпреки че съставът им е бил увеличен на 100%. Поради невъзможността тези механизми да се използват пълноценно жандармерията щяла да остане в селата, докато заработи ефективна система за превенция на битовата престъпност, стана ясно от думите му. 

Шефът на професионалното ръководство на министерството успокои, че продължава интензивно спирането на нелегални имигранти през зелената граница.  "Работим с по-малък капацитет и постигаме нелоши резултати. Служителите на българо-турската граница показват изключителна мотивация, дух и патриотизъм, те бдят за националната сигурност", добави той. 

Лазаров коментира и приетия на първо четене закон за МВР. "От една страна, съм леко ощетен, защото в момента без съгласието на президента не могат да ме махнат, докато при новите промени Министерският съвет може да реши да ме махне във всеки един момент", пошегува се главният секретар. 

Лазаров каза, че координацията с европейските партньори в случая със задържания кокаин във Франция е била на много добро ниво. Според данните наркотикът е купен от български гражданин и е предназначен за Испания. Лазаров информира, че срещу всички задържани по време на операцията за наркоразпространението в София са повдигнати обвинения. 

Най-четени