Жега до 36 градуса и днес, жълт код за силен вятър в 5 области 07.08 | 08:22

Въпреки кратките превалявания - червен код за опасност и от пожари

От iNews.bg

Днес времето отново ще бъде горещо, с максимални температури между 31 и 36 градуса. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и още малко ще се повиши. В пет области на страната за петък е обявен жълт код с предупреждение за силен вятър. Това са областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Сливен, където поривите на вятъра ще достигат до 17-20 м/сек, съобщават от НИМХ към БАН.

По-значителни временни увеличения на облачността ще има над Южна България, но ще е почти без валежи.

Над планините ще бъде предимно слънчево. По-значителни увеличения на облачността ще има над Рило-Родопския масив, но само на изолирани места е възможно краткотрайно да превали. Ще духа умерен, по високите и открити части и силен изток-североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра ще е около 26 градуса, а на 2000 метра около 18 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над южните райони - без валежи. Ще е ветровито, с умерен и силен изток-североизточен вятър. Максимални температури 29-31 градуса, температурата на морската вода ще е 25-28 градуса. Вълнението на морето ще е около 3 бала.

През почивните дни времето ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Възможни са само изолирани краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб, в източните райони - умерен, от изток-североизток. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще са между 29 и 34 градуса.

 

Припомняме, че за днес за страната е обявен и предупредителен червен код за опасност от пожари в Югоизточна България.

Водещи

Най-четени