Жеги до 37°, жълт код за опаснoст в 18 области 02.08 | 09:18

На морето обаче ще е по прохладно, между 27° и 29°

От iNews.bg

В сряда времето ще е слънчево и горещо. Жълт код за високи температури е в сила за 18 области в страната, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Областите, за които важи предупреждението за опасни жеги са: Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик, София град, София област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Сливен. Температурите там ще достигнат 35-37 градуса. 

Жълтият код означава потенциална опасност с повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Хората трябва да следят прогнозата за времето и да не предприемат неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

Днес ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури за страната ще са между 32° и 37°, а в София – около 33°. Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за месец август. 

По Черноморието ще е слънчево с умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е 25° - 26°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

В планините времето днес ще е слънчево, ще духа умерен, по високите части силен вятър от изток-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 25°, на 2000 метра – около 18°.

Водещи