Жеги над 40°! Оранжев код за опасност в почти цяла България 05.08 | 09:23

Максималните температури в събота ще са 36°-41°, по морето 32°-35°

От iNews.bg

В събота времето у нас ще е още по-горещо. Предупреждението оранжев код за опасно високи температури днес е в сила за 17 области на страната, а в останалите 11 е жълт. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Оранжевият код е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кюстендил и Благоевград. Там се очакват максимални температури между 38° и 41°. 

При оранжев код от НИМХ предупреждават хората да бъдат подготвени, че високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Трябва да се следят прогнозите и да се действа според съветите на властите.

В останалите 11 области на страната – Перник, София град, София област, Смолян, Кърджали, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна, е в сила жълт код за високи температури. Там пък максималните температури ще са между 35° и 37°.

При жълтия код хората трябва да бъдат внимателни, тъй като се очакват много високи температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Днес над цялата страна ще е слънчево и горещо, ще духа слаб вятър от изток-североизток. Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за август. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°.

 

Над Черноморието ще е слънчево с максимални температури на въздуха 32°-35°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 28°, на 2000 метра - около 20°.

Водещи

Най-четени