Женският пазар в София ще става модерен 27.04 | 15:46

Първо ще се обновява новата част, през септември тръгва ремонт и на старата

От Нели Минчева

Женският пазар в София ще бъде изцяло обновен. Това стана ясно от изказвания днес пред журналисти на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Имам уверението от "Пазари "Възраждане", които стопанисват Женския пазар, че през май проектът за обновяването на частта от бул. "Сливница" до ул. "Св. Св. Кирил и Методий" (новата част на пазара) ще започне и до есента ще е изпълнен", посочи Фандъкова, цитирана от БТА.

Освен това в началото на май администрацията ще поиска от Столичния общински съвет (СОС) разрешение за финансиране на проектирането на частта от пазара от ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф" (стара част), тъй като очакваната стойност на проекта ще е около сто хиляди лева.

Според главния архитект на София Петър Диков изпълнението на този втори проект може да започне през септември, като в месеците преди това ще се изготви проект за неговата реализация.

iNews припомня, че от години се говори за планове за промени в устройството на Женския пазар, но досега все още не е осъществено такова преустройство, което да направи мястото удобно и чисто както за търговците, така и за столичани и гостите на града.

По-рано днес Йорданка Фандъкова откри в София първия в столицата ни Център за социална рехабилитация и интеграция на зрително-затруднени лица.

Столична община разкрива центъра съвместно със Съюза на слепите. Сградата е предоставена от съюза, а ремонтните дейности в размер на 15 хил. лв. са извършени със средства на общината, предава агенция Фокус. Капацитетът на центъра е 60 места. В социалното заведение работят 18 служители.

Центърът предоставя услуги, свързани със социалната интеграция на хората със зрителни увреждания. В него те ще имат възможност да се обучават да работят с компютър, да четат книги в библиотеката с книги на Брайл. Центърът разполага с кухня, където обучаващите се, ще могат да придобиват битови умения, както и да се развличат в тихи занимания – табла и др.

Предстои в центъра да бъдат монтирани и спортни съоръжения. Центърът разполага и с двор, изграден с помощта на спонсори.

Най-четени