Жертвите от Хитрино станаха 8, евакуацията ще продължи 10 дни 11.12 | 16:41

България чака товарни кранове от Румъния, за да вдигне дерайлиралите цистерни

От iNews.bg

Жертвите на трагичния инцидент от събота на гара Хитрино станаха осем. Сложната и опасна операция по източване и прехвърляне на съдържанието от цистерните, заради която евакуираха цялото село, може да придължи до 10 дни. Това съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов пред журналисти.

В събота рано сутринта на гара Хитрино дерайлира частен товарен влак, който превозваше пропан-бутан и пропилен. Следствие на това избухна цистерна като рани десетки и по последна информация от Борисов е убила осем души.

"Чакаме да дойдат два крана от Румъния, които да вдигат разтоварените цистерни, каза премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг пред кризисния център край Хитрино.

Машините са с товароподемност 125 тона и ще помагат при изтеглянето на цистерните.

Вече е претоварена първата цистерна с 20 тона, каза още премиерът в оставка, цитиран от Дарик. По думите му операцията може да отнеме до 10 дни. "Няма да бързаме, за да не рискуваме живота на хората", каза той.

Министър-председателят каза, че осмата жертва на инцидента е момче от съседното село Тимарево, за което е получено сигнал, че е било в района на гарата вчера. "Впоследствие е започнало претърсване и за съжаление, откриха тялото му", каза Борисов.

Междувременно край Хитрино са създадени 4 полицейски пункта, откъдето съпровождат хората от селото да нахранят животните си. "Те са притесняват за животните си и затова сме осигурили възможност да ги нагледат", допълни

"До 11.30 часа в понеделник ще бъде изчислено колко ще струва възстановяването на къщите и средствата ще бъдат преведени на Община Хитрино", увери Борисов.

Водещи

Най-четени