Живко Коцев: Задържаният от ГДБОП е шпионирал в продължение на месеци 05.02 | 15:10

МВР проверява за частен клуб за магистрати, управляван от убития Мартин Божанов-Нотариуса

От iNews

Заподозреният и задържан за шпионаж в полза на Русия служител на МВР е бил наблюдаван от службите няколко месеца. Това заяви пред журналисти в Пловдив главният секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев. Той поясни, че до разкриването на този случай се е стигнало благодарение на успешното взаимодействие между ГДБОП, ДАНС и Софийската градска прокуратура. Коцев отказа да коментира дали партньорска служба е уведомила българските органи за шпионската дейност. Главният секретар присъства на годишния отчет на дейност на на Областната дирекция на МВР-Пловдив за миналата година.

Вътрешното министерство ще извърши проверка на твърденията за частен клуб за магистрати, управляван от убития Мартин Божанов - Нотариуса, каза още Живко Коцев.

"Предмет на проверка е колко време е функционирал клубът, но ще се изясни и целият този детайл, че се е посещавал само от определен кръг лица с членски карти", поясни той.

Разследването на показното убийство продължава. Има иззети записи от мястото на покушението. Телефоните на Нотариуса ще бъдат дадени за анализ на партньорска служба.

Органите на реда разполагат с данни, че освен заплашени съдии от Божанов, заплахи са отправяни и към прокурори.

 Главният секретар очаква скоро време да се гледа на втора съдебна инстанция в Дания делото за екстрадицията у нас на Рангел Бизюрев, заподозрян за убийството на Димитър Малинов в село Цапапица.

Живко Коцев даде добра оценка на работата на пловдивската полиция през м. г. През миналата година престъпността в града и региона е намаляла с 3%, а разкриваемостта се е повишила с 6% спрямо предходния период. Сериозните проблеми, върху които ще се работи, са домашното насилие и пътните инциденти. Ще се обърне и голямо внимание на по-доброто обучение на личния състав, добави Живко Коцев.

"Ще вложим всички усилия да изпълним приоритетите и задачите, поставени от ръководството на МВР", заяви шефът на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов.

Министър Калин Стоянов не дойде на отчета, както се очакваше.

Най-четени