Животновъдите в еуфория, ваксините срещу "синия език" ще бъдат безплатни 20.10 | 10:00

Според експертите студът значително е намалил случаите на заразени животни

От Теодора Кокаланова

Ваксинацията на животните срещу болестта "син език" ще бъде напълно безплатна. Това съобщи д-р Стефан Дренски от Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен.

По думите му, за да се възползват от ваксините, които ще бъдат осигурени от Агенцията по безопасност на храните, животните трябва да бъдат маркирани. "Ваксинацията ще започне напролет и ще бъде ежегодна. Това е единственият начин да се пресече разпространението на заболяването", обясни експертът.

Според Дренски със застудяването на времето, случаите на новозаразени животни в планинските райони са единични, предаде агенция "Фокус". "В полето и Предбалкана, където още е топло има по-чести случаи. В Кермен 400 са новозаразените животни", уточни Дренски. 

Общо 66 населени места от Сливенска област са засегнати от заболяването "син език". Поразени напълно от болестта са три общини от Сливенска област: Котел, Твърдица и Сливен. Засегнатите стада са 97. Общо на територията на областта са болни 19 760 животни.

Умрели от болестта до момента са 2 400. Техните стопани ще получат компенсации. Средната компенсация за една загинала овца е 2,36 лв на килограм живо тегло.

 

Водещи

Най-четени