Жп линията Пловдив-Свиленград щe e готова до края на годината 26.04 | 14:34

Забавени отчуждителни процедури бавят работата в отсечката край Симеоновград

От iNews.bg

Жп линията Пловдив-Свиленград щe e готова до края на годината. Това обеща министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, след като заедно с премиера Бойко Борисов  направиха инспекция на изграждащите се железопътни обекти в района на Свиленград.

Електификация и реконструкция на железопътната линия Свиленград – турска граница ще е първият завършен железопътен проект, финансиран от Оперативна програма "Транспорт” 2007 - 2013 г. Изградената контактна мрежа на моста е най-модерната, съвместима с мрежите на Гърция и Турция.

По време на проверката Борисов и Московски инспектираха пътническата жп гара в Свиленград, където изпълнителите ги запознаха с актуалния статус на проекта. Физическото изпълнение на Позиция 1 "Първомай – Свиленград" към този момент е 73%. Изпълнителят на обекта заяви, че ще бъдат положени максимални усилия в предстоящите топли месеци да се изградят всички съоръжения и проектът да бъде завършен в срок.

Министър Московски беше категоричен, че няма да позволи удължаване на финалния срок за завършване на проекта. Ивайло Московски констатира, че по цялото трасе се работи усилено, с изключение на района на град Симеоновград, където има забавяне на отчуждителните процедури.

"Разпоредил съм на "Български пощи” ЕАД да окажат съдействие за намиране на собствениците на земите, попадащи в обхвата на проекта”, каза министърът и допълни, че ако тази част от трасето не бъде изградена до края на годината, ще бъде прехвърлена за финансиране по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.

В рамките на проверката премиерът и министърът посетиха изграждащата се нова товарна гара, която се строи по всички изисквания на Шенген. В нея ще бъде изграден специализиран портален кран за проверка на товарните влакове, предназначен за ползване от Главна дирекция "Гранична полиция” и Агенция "Митници”. При посещението министър-председателят заяви, че очаква след изграждането на съоръжението Агенция "Митници” значително да увеличи своите приходи и събираемостта на таксите.

Съвместната проверка на премиера Бойко Борисов и министър Ивайло Московски е част от мерките на правителството за засилване на контрола по изпълнението на инфраструктурните проекти, осъществявани с евросредства. Както стана ясно преди седмица, когато министър Московски отново беше в Свиленград, той ще прави постоянни проверки на всички проекти до тяхото приключване.

Водещи

Най-четени