Жълт и оранжев код за дъжд и силен вятър в страната 17.04 | 08:10

Рязка промяна и опасно време

От iNews.bg

След слънчевото и топло време през изминалите дни, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от втора и първа степен - оранжев и жълт код, за интензивни валежи и гръмотевични бури в 16 области от страната. Количествата ще са между 15-25 литра на квадратен метър, на места в областите Кюстендил и Благоевград - до 30-40 литра на квадратен метър.

Оранжев код синоптиците прогнозират за две области - Благоевград и Кюстендил, където се очакват обилни дъждове, гръмотевици и силен вятър.

Жълт код за силен вятър е обявен за областите Бургас, Варна, Шумен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Перник, София-област, София-град, Пловдив, Стара Загора, Сливен. В Търговище, София-област и Перник се очаква вятърът да е комбиниран с дъжд.

Жълт код за интензивни валежи и възможност за гръмотевици е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Добрич.

 

 НИМХ

 

Над планините ще е предимно облачно и главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух, тогава и валежите ще се усилят. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 17°, на 2000 m – около 7°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна, но до вечерта ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад. Ще се задържи топло с максимални температури между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

В четвъртък ще е ветровито, с умерен в Дунавската равнина временно силен северозападен вятър, който в петък ще отслабне, а по-късно през деня ще се ориентира от североизток. Температурите ще се понижат и в петък минималните температури ще са между 5 и 10 градуса, а максималните - между 12 и 17 градуса.

През нощта срещу събота от югозапад валежите ще се активизират, а в събота ще обхванат цялата страна. Повишава се вероятността в много райони да са интензивни и значителни по количество. В планините, над 1100-1200 метра ще вали сняг. Североизточният вятър временно ще се усили, впоследствие ще се ориентира от северозапад. Температурите ще са без съществен дневен ход, в по-голямата част от страната ще са между 7 и 12 градуса, в югоизточните райони - до 16-17 градуса.

В неделя и през първите дни от следващата седмица, ще има променлива, често значителна облачност. Валежите ще отслабнат и в по-голямата част от страната временно ще спират, а във вторник отново ще са на повече места. Вятърът ще е от запад-северозапад, в неделя ще е умерен, в понеделник ще отслабне, а във вторник ще се обърне от североизток. Сутрешните температури ще се понижат още и във вторник минималните - ще са между 1 и 6 градуса, а максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 12 и 17 градуса.

Водещи

Най-четени