Жълт код за обилни валежи и градушки в 18 области 05.05 | 17:49

Вйъзможни са наводнения, ще духа и силен вятър

От iNews.bg

Силен дъжд, придружен с гръмотевици и градушки се изсипаха на много места в страната днес. Лошо време и дъжд ни очакват и в предстоящите празнични дни. Синоптиците от НИМХ към БАН дават предупредителен жълт код за опасност от обилни валежи иградушки за 18 области в страната.

През тази нощ от запад на изток ще преминава студен атмосферен фронт. На много места ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

На места в Западна и Централна България, а в сутрешните часове на места и в Източна, валежите ще са значителни по количество. Ще има и градушки. В западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, а в останалата част ще е слаб, предимно от изток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, за София – около 9°.
 
През деня над Западна и Централна България отново ще се развива купеста облачност и ще има превалявания с гръмотевици. Преди обяд в източните райони валежите ще продължат, като след обяд постепенно ще отслабват и спират. Ще духа умерен, временно силен северозападен, а в Източна България - северен вятър. Максималните температури ще са от 17° до 22°, за София – около 17°.
 
За 18 области е обявен жълт код за интензивни валежи с количества между 15 и 20 литра на квадратен метър, а на места и до 50 литра.
 
Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Област София, София град, Перник и Кюстендил. 

В 13 от областите, освен интензивни валежи, ще духа и силен вятър с пориви над 80 км в час. Това се отнася за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Перник, Кюстендил, София град, София област, Пазарджик, Пловдив.
 
Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще е без съществена промяна.
 
Над планините ще е предимно облачно с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра – около 5°.
 
По Черноморието облачността ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е до умерен. Максималните температури ще са 12°-15°. Температурата на морската вода е 14-16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Водещи

Най-четени