За 6 месеца: Над 11 000 сигнала за деца в риск 18.07 | 18:53

Проблемите у дома често са причина за агресия в училище

От iNews.bg

424 щатни служители на дирекциите за социално подпомагане разглеждат над 11 000 сигнала за деца в риск. Те са за 2017 г. и са в различни направления. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема: "Родителите-конфликтите-агресията и закрилата на децата", организирана в сградата на парламента, предаде Нюз.бг.

Общият брой на сигналите за дете в риск поради родителски конфликт за 2017 г. е 1026. От тях по 289 е отворена работа по случай с мярка за закрила в семейна среда и основно чрез насочване за ползване на социални услуги. Само 8 случая са с мярка за закрила: "настаняване в семейството на близки и роднини".

От тези 1026 сигнала по 59 работата е приключена на ниво сигнал поради липса на риск. 678 са сигналите, по които не е отворен случай, но се наблюдават от органа за закрила на детето на местно ниво.

По случаите на родителски конфликти и въвлечени в тях деца, въпреки активната работа на отделите за закрила на детето се разглеждат за повече от 5-6 години, заявиха участниците в конференцията.

Общо 23 са издадените заповеди за насочване към социални услуги. За общо 22 случая е сигнализирана прокуратурата, по 26 случая е приложен Координационен механизъм за взаимодействие по случаи на деца, жертва на насилие или в риск от насилие.

От ДАЗД констатират, че през изминалите години се наблюдава тревожна тенденция на запазване на един относително притеснителен брой на случаите на деца, израстващи в процес на раздяла или развод на родителите, при които децата се въвличат в спора и са лишени от възможността да осъществяват лични контакти и с двамата родители, което е основно право на децата.

Практиката показва,че раздялата на родителите, особено когато има конфликт между тях, дава негативно отражение върху детската личност и психика. Работещите в сферата са обезпокоени от нарастващата агресия сред децата. Експерти от редица сфери виждат различни начини за справяне с агресията.

Според бившия служебен спортен министър Даниела Дашева, начинът за справяне с агресията е спортът. Задължително спортът и физическите упражнения трябва да бъдат включени в ежедневието. Спортът, по думите на Дашева, може да се използва като инструмент в програми за преодоляване на агресивното поведение. 

Спортът срещу агресията се нуждае от изключително внимание и ресурси от страна на държавата и общините, както и от неправителствените организации, е мнението й.

Наталия Стоянова и Майа Антова от БЧК виждат изход от проблема с детската агресия във водното спасяване. Това е спорт с приложен характер. Чрез този спорт младите се включват по един атрактивен начин в занимания, свързани с придобиването на знания, умения и компетенции относно различни техники за спасяване на човешкия живот. 

Освен това спортът водно спасяване е колективен спорт и участниците стават част от общност. Това е и една от стъпките за преодоляване на състоянието на отчуждение, което според психолозите е в основата на детската агресия.

Водещи

Най-четени