За безопасен 8 декември – съветите на МВР 07.12 | 14:02

Полицията призова студентите да бъдат разумни по празника

От Владислав Рашков

Полицията призова студентите от цялата страна да бъдат внимателни по време на дните покрай празника им – 8 декември.

Избягвайте шофирането, е съветът към тези млади хора, които са решили да празнуват в града, в който учат.

За тези, които планират да шофират на дълъг път, полицията препоръчва да не го правят, ако имат малък опит зад волана. Движението със зимни гуми е задължително, фаровете трябва да са изправни, както и чистачките и отоплението в автомобила.

От МВР предупреждават да не посягате към алкохола, докато сте зад волана, да избягвате силната музика, защото тя отвлича вниманието и може да доведе до фатални последици.

Полицията приканва пътниците в колите да не разсейват шофьора, а да го оставят на спокойствие.

Друг съвет е отправен към водачите, които са с чужди автомобили – да направят първо няколко пробни спирания и тръгвания с превозните средства, защото, както изтъкват от полицията "непознатата кола може да крие изненади".

Авантюристични прояви от сорта на гонки с коли не се препоръчват, като МВР приканва трезвите студенти, които видят нещо нередно, да се опитат да се намесят. 

Друг съвет, който МВР отправя към купонджиите е да не бързат да се прибират в деня след празника, тъй като шофьорите могат още да са под влиянието на алкохол.

"Не омаловажавайте въздействието на т.нар. "махмурлук", защото в това състояние можете да направите фатална грешка зад волана", препоръчва полицията.

Ако сред студентите не се намери правоспособен и трезвен шофьор, да не се взимат прибързнани решения за тръгване, е друг от съветите.

Водещи

Най-четени