За нула време Плевнелиев очерни България 17.09 | 12:23

Според президента страната ни е раздирана от нечувана политическа криза

От Елица Елефтерова

За отрицателно време президентът на България Росен Плевнелиев успя да очерни страната, която представлява, така както отдавна никой не е правил. Държавният глава отново обрисува мрачна картина в страната и предупреди за опасност от трайна нестабилност пред германското издание "Фокус".

"За съжаление дори след 23 години преход все още не можем да се гордеем с демокрацията си", посочва президентът. Той твърди, че "правосъдната система все още не функционира достатъчно ефективно, партиите воюват, липсва национален консенсус за икономическите и политическите приоритети", обобщава в. "Преса".

След протес­тите, продължаващи вече няколко месеца, президентът определя ситуацията в България като напрегната. Според него гражданите, а не политиците, ускоряват демократичното обновление. "Това има и положителна страна - възниква истинско гражданско общество", убеден е държавният глава.

В Чирпан, където откри учебната година, Росен Плевнелиев бе попитан от журналисти кое му дава основание да твърди, че има опасност от трайна нестабилност в държавата. Той обясни, че "при положение че през 2013 година имахме трето правителство, имахме парламентарна криза, продължава да има в момента и много сериозна политическа криза, която не се решава", съществува и вариант за мрачния сценарий.

"За да можем да решим проблемите, трябва да ги посочим", категоричен бе президентът. Той призна, че пред него стои отворен въпросът как ще се реши проблемът със "сериозната нестабилност и политическата криза".

Решението трябвало да се търси в диалога и създаването на механизми на доверие и общи действия между сериозните политически играчи. "Това, че свалих доверието си от правителството, не означава, че не работя с него. Напротив. Ние споделяме общи позиции и приоритети по много въпроси. 

Аз съм последният човек, който ще блокира който и да е позитивен процес в държавата!", настоя той и поиска големите политически формации да излязат от периода на конфронтация.

"Има срастване на медии, политика и икономически интереси. В България тесен кръг от влиятелни хора, които нацията посочи като българските олигарси, влияе върху политиката", заяви Плевнелиев. 

Това изказване провокира депутата от БСП Корнелия Нинова, която тази сутрин заяви, че поведението на Плевнелиев не отговаря на поста, който заема. Нинова заяви и че обича конкретиката и помоли президента да посочи когато има предвид, като казва, че "
тесен кръг от влиятелни хора влияе върху политиката".

Водещи

Най-четени