За час минават 130 мотористи по бул. "Цариградско шосе" 16.05 | 15:08

Обмисля се отпадането на забраната за движение на мотоциклети по участъка

От Кремена Бедерева

Само за час 130 мотористи нарушават забраната за движението през бул. "Цариградско шосе". Това е установил експеримент на "Пътна полиция" през изминалата година, каза пред съветниците от Комисията по транспортна инфраструктура началникът на службата Богдан Милчев.

По думите му действащата забрана за движението на мотористи по участъка от булеварда между бул. "Д-р Г. М. Димитров" и пл. "Орлов мост" в момента води до това мотористите да се смесват с трафика по бул. "Шипченски проход" и бул. "Драган Цанков".

Милчев участва в дискусията по отпадането на забраната за мотоциклети по участъка от "Цариградско шосе" в Комисията по транспортна инфраструктура на Столичния общински съвет (СОС).

Милчев посочи, че няма завишение на броя на пътно-транспортните произшествия с мотористи, като даде пример с първите четири месеца от миналата година, през които има 19 катастрофи и първите на тази - с 20 катастрофи. Той заяви, че и броят на смъртните случаи при катастрофи на мотоциклети също не е голям.

iNews припомня, че на 7 май стана ясно, че се обмисля забраната мотоциклети и мотопеди да се движат по част от столичния бул. "Цариградско шосе" да отпадне, като тя най-вероятно ще бъде премахната това лято.

Предложението за промяната в организацията на движението бе внесено от заместник-кмета на София Любомир Христов. В момента мотористите нямат право да се движат в участъка от булеварда между Орлов мост и бул. "Г. М. Димитров".

от тази година от КАТ се заканиха, че ще бъдат изключително безкомпромисни към водачите на мотори и те ще бъдат проверявани целенасочено за упойващи вещества, наркотици и всички необходими документи.

Това заяви директорът на столичния КАТ Богдан Милчев по време на среща с мотоциклетисти преди началото на откриването на мотосезона през март.

От 22 март патрулите на КАТ започваха активно да проверяват водачите на мотори. Причината за засиления контрол на КАТ е черната статистика, която показва, че за изминалата година са станали 109 произшествия с мотоциклетисти, като 54 от тях са пострадали, а 4 вече не са сред живите.

Анализ на КАТ показва, че мотористите са вторите уязвими участници в движението след пешеходците, подчерта директорът на столичния КАТ. В тази връзка той призова всички водачи да бъдат по-толерантни на пътя, да спазват правилата и да дават предимство на мотористите, тъй като те не могат да спрат като колите и нищо не ги пази освен каската им.

Водещи

Най-четени