Заводът за отпадъци в София най-после тръгва 14.09 | 08:51

Заводът ще обработва по 410 000 тона отпадъци годишно, от тях ще се произвеждат гориво, рециклируеми материали и компост

От iNews.bg

София има официално завод за боклука си от днес. Заводът за механично-биологично третиране на отпадъците ще бъде открит на площадка "Садината” в с. Яна от кмета Йорданка Фандъкова и премиера Бойко Борисов.

На откриването ще бъдат и еврокомисарят Кристалина Георгиева, ръководителят на ГД "Околна среда" на ЕК Джордж Кремлис, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка г-н Ласло Бараняй и др.

84 на сто от стойността на проекта е безвъзмездна, такса смет няма да се вдига, обясни Фандъкова.

Заводът ще обработва по 410 000 тона отпадъци годишно, от тях ще се произвеждат гориво, рециклируеми материали и компост.

Строителството на завода се финансира от Оперативна програма "Околна среда”. Той е част от мащабния проект за управление на отпадъците, който включва и компостиращи инсталации за преработка на зелени и хранителни отпадъци и депо.

Общината подготвя проект за инсталация за оползотворяване на горивото от завода в "Топлофикация София”. Тя ще намали с над 10% нужното количество природен газ, което трябва да свали и цената на парното в столицата. Така 30% от столичани ще се топлят с гориво от боклук през зимата, а през лятото то ще осигурява топла вода на живеещите в центъра. До средата на следващата година общината ще подаде апликационна форма за финансиране по ОП "Околна среда”. Проектът е за 135 млн. евро без ДДС.

Целият проект за управление на отпадъците струва 345 млн. лв.

 

Проектът беше започнат през 2007 г., а на първото заседание на правителството "Борисов" през 2009 г. се осигури държавното съфинансиране по проекта.

Водещи

Най-четени