Загинал мъж и изчезнала жена след потопа в Бургаско 25.10 | 10:33

Бедствено положение в Камено, частично – в Бургас, водата спря тока на 8 села, мостове и пътища са отнесени

От iNews.bg

Проливните дъждове в Бургаско взеха жертва, а има и изчезнал човек. Възрастен мъж се е удавил в наводненото село Полски извор, съобщи бТВ. Според данни на Нова ТВ самоличността му засега е неизвестна. В същото време в друго село - Черни връх, има жена в неизвестност. Тя сама е подала сигнал на телефон 112, но засега спасителните екипи не могат да я открият.

Към 6:00 часа тази сутрин в дежурната част на РДПБЗН-Бургас са получени около 150 сигнала за наводнени къщи и улици в селата на територията на община Камено. Пожарни екипи се опитват да достигнат до засегнатите места. В момента водата се оттича и дъждът намалява. Най-тежка е ситуацията в селата Константиново, Братово, Ливада, Равнец, Черни връх и Полски извор, съобщиха от МВР.

Според информация на бТВ 77 души са поискали да бъдат евакуирани. В спасителните действия са се включили няколко противопожарни екипа, водолази, тежка техника, включително верижна машина тип "Амфибия".

В Камено е обявено бедствено положение. В Бургас също, но на този етап то е частично.

Заместник-кметът на Камено Георги Георгиев каза, че половината от жителите на 12-хилядната община са блокирани от водното бедствие. Те са на тъмно и под вода, която е толкова висока, че табелите на някои от селата не се виждат. Има и отнесени мостове.

Екипи на общината и полицията обикалят язовирите и до момента не са открили скъсана стена. Жители на Равнец обаче твърдят, че са били наводнени от водоем в село Трояново. Деретата по реките са били почистени.

В следствие на проливните дъждове са се образували високи приливни вълни, които са заляли пътища и жилищни постройки в селата Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх. Пострадали са и части от кварталите на Бургас "Меден Рудник”, "Горно Езерово” и "Долно Езерово”. В село Трояново са отнесени цели улици, както и площадът. Спасителните екипи не могат да стигнат до селото, защото цялото населено място е под вода.

Има и доста населени места без електричество. Това са селата Черни връх, Тръстиково, Равнец, Ливада, Желязово, Полски извор. Изпратени са екипи на ЕВН, но поради наводненията те трудно достигнат до местата на авариите. В селата Чукарка и Драгово, също е прекъснато електроподаването, екипи на електроразпределителното дружество вече работят по отстраняване на проблема.

Водещи

Най-четени