Задържаха Канчето и авера му за множество кражби в София 12.06 | 16:00

Двамата прониквали през балконите на ниските етажи на блокове в кв. "Люлин"

От Андриян Георгиев

Задържани са двама мъже за множество взломни кражби на жилища в София, съобщиха от МВР.

При обиски на ползвани от тях жилища са иззети крадени от тях вещи, както и специнструменти за проникване в жилищата.

На 13 май собственик на жилище в кв. "Люлин” заявил в полицията кражба на лаптоп Toshiba, малка метална каса с 800 лева, златни и сребърни бижута, ръчен часовник Fossil, боеприпаси и служебни белезници. Престъплението било извършено за времето от 11 до 13 май след проникване през балконската врата.

Междувременно полицаите получили информация за двама взломаджии, единият с прякор Канчето, които живеели в ж.к. "Люлин” и обирали апартаменти в същия квартал. Според сигнала двамата отивали на "огледи" в петък вечерта и набелязвали жилища на първия и втория етаж, чиито собственици пътували за уикенда. Предпазливите крадци предпочитали кооперации с посадени отпред по-високи дървета и храсти, които да скрият действията им от погледа на живеещите там или случайни минувачи.

Единият от крадците е с инициали К.К. и е 39 години, а другият - М.Б. на 43 години, твърдят от МВР. Обикновено кражбите извършвал К.К. – Канчето, като прониквал с отвертка през балконските врати, а съучастникът му играел ролята на "отцепка".

Крадците предпочитали лесно преносими вещи – лаптопи, бижута, пари и малки метални каси. Полицаите установили купувача на пласирания от заявената кражба лаптоп, като той е иззет. 

Двамата крадци са задържани на 6 юни. К.К. бил спипан на адреса на близка приятелка в трети микрорайон в "Люлин", а съучастникът му – в неговия апартамент. От жилищата им са иззети девет мобилни телефона със СИМ-карти. При проверка на жилище в центъра на София са открити инструменти за взломяване и текстилни ръкавици, лаптоп и две нови преси за коса, вероятно обект на поредния им престъпен набег.

Двамата мъже били задържани в полицията за 24 часа. След доклад на материалите в прокуратурата им е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража”.

Заловените са известни на полицията с предишни криминални прояви – К.К. е регистриран многократно за взломни кражби на територията на София, М.Б. - за кражби и взломни кражби. И двамата имат осъдителни присъди. 

Водещи

Най-четени