Задържаха преподавател за корупция в Благоевград 20.12 | 16:18

Изпити в Югозападния университет се уреждали за 200 до 500 лв.

От Нели Минчева

При полицейска операция в неделя е разбита организирана престъпна група, осъществявала корупционни практики в Югозападния университет в Благоевград, съобщиха от МВР.

Двама са задържани с полицейска заповед за 24 часа, единият от тях е преподавател във висшето учебно заведение.

Участниците в престъпната схема са посредничели на студенти от един от факултетите за успешно полагане на изпити. Срещу определено възнаграждение благоевградчаните Д.В. и Х.И. уреждали добри оценки на бъдещите висшисти.

По първоначални данни цените на "услугите” варирали между 200 и 500 лева.

Част от събираните суми, както и личните данни на студентите, двамата предавали на М.М. – преподавател в университета, пред когото курсистите трябвало да се явят на изпит.

Спецполицаите заловили Д.В. и М.М. в София, в момент на предаване на сумата от 1000 лева и списък с имената и факултетните номера на петима студенти. При последвалите процесуално-следствените действия на територията на Благоевград антимафиотите открили множество студентски книжки и лични данни на възпитаници на Югозападния университет.

Работата по случая продължава.

Справка на
iNews в сайта на университета показа, че преподаватели с инициали М.М. има в неедин факултет на университета и без повече уточнения от полицията е трудно да се каже за кого точно става дума.

Водещи

Най-четени