Заков: 8 изтребителя Ф-16 от втората поръча могат да дойдат до 2027 година 12.05 | 18:15

В момента Министерството на отбраната много внимателно обмисля какво да поиска от американската страна

От iNews

До 2027 година може да бъдат доставени и вторите 8 изтребителя Ф-16. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред комисията по отбрана, предаде БНР.

През септември парламентът може да взема решение за тези машини. В момента Министерството на отбраната много внимателно обмисля какво да поиска от американската страна: 

"Продължаваме разговорите с американската страна, тоест линия по линия гледаме в момента. Не сме стигнали още до етапа, в който те да ни изпратят тази ценова оферта. Очаквам това да се случи някъде през юни. Ние сме си поставили като задача в момента да видим много внимателно какви изисквания имаме към самолета. Знаете, при първия договор поради финансови причини имаше някои липси на способности. Сега ние се опитваме да ги компенсираме с втората част, без това да доведе обаче до драстично увеличение на цената".

От 6 до 13 милиарда лева е стойността на техниката, която ще трябва да закупи България. Министър Заков уточни, че към момента дори два процента от Брутния вътрешен продукт не биха били достатъчни за покриване на нуждите. 

Водещи

Най-четени