Законът за Сметната палата мина на първо четене 07.03 | 09:44

Депутатите отложиха парламентарния контрол

От Ивелина Георгиева

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за Сметната палата. Вносител на законопроекта е депутатът от ДПС Йордан Цонев и група народни представители от "Коалиция за България". Новите текстове предвиждат да се върне стария колективен модел и ръководството на одитния орган да се състои от осем членове и един председател с мандат от 7 години, които ще бъдат избирани и освобождавани от Народното събрание.
Предвиждат се и промени относно професионалните изисквания на членовете и ръководството на Сметната палата. Именно тези промени предизвикаха напрежение в пленарна зала по време на вчерашния дебат.
От ГЕРБ обвиниха управляващото мнозинство, че с готвените промени целят да назначат партийни кадри и да освободят предсрочно сегашния председател на Сметната палата Валери Димитров. От ДПС отвърнаха на обвиненията като заявиха, че именно те са използвали одитния орган за политически поръчки.
От своя страна Валери Димитров се изказа скандално от парламентарната трибуна като заяви, че "не му пука" дали ще остане председател на Сметната палата. Това изказване провокира депутатът от ДПС Хамид Хамид да му покаже среден пръст, което скандализира залата и народните представители от ГЕРБ поискаха отстраняването му от заседанието. Молбата им бе удовлетворена от председателстващия Народното събрание Алиосман Имамов, който отстрани колегата си от две пленарни заседания.
Парламентът реши днес да няма парламентарен контрол, тъй като е постъпила молба от Министерския съвет затова. Мотивите за отлагането са провеждането на съвместно заседание между България и Румъния, и тристранна среща между министър-председателите на България, Румъния и Сърбия.

Водещи

Най-четени