Законът за заема за НЕК ще минава през „втора цедка“ в парламента 27.09 | 10:24

Очаква се проектът да бъде одобрен, но някои депутати искат да видят решението на арбитража преди това

От iNews.bg

Днес комисията по бюджет и финанси в парламента ще разгледа на второ четене специалният закон, който бе вкаран в Народното събрание, за да бъде отпуснат заем на НЕК, с който компанията да се разплати с "Атомстройекспорт" по арбитражното дело за произведените реактори за АЕЦ "Белене". Преди седмица нормативният акт премина успешно през първо четене в същата комисия, която бе свикана на извънредно спешно заседание, след като няколко часа по-рано предложението бе одобрено и от Министерски съвет.

Очаква се днес проектозаконът също да мине, след което да отиде и в пленарна зала. Не е ясно обаче дали окончателното му приемане няма да се забави, тъй като депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев вчера вкараха в парламента искане министърът на икономиката Теменужка Петкова да представи пред народните представители решението на арбитражния съд, с което НЕК бе осъдена да плати 1.2 млрд. лв. за произведеното вече оборудване за Втора атомна. Сред основните им мотиви е, че не може парламентът да одобрява заем за стотици милиони без да се е запознал с конкретиките в решението на съда. Това беше и третото такова предложение, тъй като първите 2 бяха отхвърлени.

В предложения за одобрение законопроект е записано, че НЕК ще получи заем от бюджета чрез трансфер през Министерството на енергетиката, за да плати част от дълга си към "Атомстройекспорт". В предложението обаче не е записана конкретна сума. От текстовете става ясно още, че това няма да бъде държавна помощ, тъй като компанията ще получи сумата възмездно и ще трябва да я върне. Докато това стане обаче няма да бъде начислявана лихва.

Според изказване на премиера Бойко Борисов малко преди законопроектът да бъде вкаран за одобрение в МС и след това в НС, идеята е НЕК да получи 800 млн. лв., с които да плати по-голямата част от дълга си. След това пък ще трябва да се започнат преговори с руснаците, чиято цел е да се договорим да спрат да текат лихви, докато издължим и останалата част от сумата. Междувременно пък България оспорва размера на лихвата. Както обясни Теменужка Петкова преди време, според нас в решението има допусната техническа грешка, която ни ощетява.

Водещи

Най-четени