Заместник на Фандъкова подаде оставка 22.04 | 14:57

Любомир Христов доброволно напуска поста си заради скандала около поръчката за спирките

От iNews.bg

Заместник-кметът на София, отговарящ за транспорта, Любомир Христов е подал оставката си. Той е прибегнал до тази стъпка заради разразилия се скандал около общинската поръчка за изграждане на спирки. Мотивите му са, че не трябва този случай по някакъв начин да се отразява негативно на общината или ресора, с който той се занимава. Христов познавал хората, но не той е подготвил обществената поръчка, уточниха пред БГНЕС от Столична община.

По-рано днес Нова телевизия показа как мъж на депутатка спечели поръчка за изграждане на спирки в София. На снимки, изпратени от зрители, се вижда служебната кола на Любомир Христов пред къщата на народният представител Ирена Коцева в Самоков. От Нова разбират, че зам.-кметът е ходил там многократно през уикендите. Оказва се, че съпругът на Коцева е съдружник във фирма, която е спечелила обществена поръчка да прави 60 спирки в София. Възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лв.

В разследването експерти сметнаха, че реалната обща цена на навесите е почти два пъти по-ниска от сумата, която Столичната община е договорила. Поевтиняването се получава от цените на използваните материали и липсата на изисквани по договор покрития и бои. След като видя свои снимки пред къщата на Коцеви в Самоков, Христов призна, че е ходил многократно там през уикендите със служебен автомобил, но отрече да е било по работа. И се разграничи от Центъра за градска мобилност, който е прекият възложител на спирките.

След разследването за спирките в София премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на депутатката Ирена Коцева. Те допълват, че той настоял и кметът на София Йорданка Фандъкова да направи същото със своя заместник по транспорта. Междувременно столичният кмет възложи техническа експертиза на материалите, които са използвани за изработването на спирките.

Водещи

Най-четени