Замърсяването на р. Струма е станало след авария 09.08 | 16:40

"Стомана Индъстри" носи отговорността за замърсяването

От Андриян Георгиев

Замърсяването на р. Струма на територията на Перник в петък е в резултат на аварийно изпускане на отпадни води, бе обявено на съвместна пресконференция на директора на ОД на МВР в Перник Валентин Димитров и директора на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов.

Очевидно е допусната аварийна ситуация, която не е отразена и за която ние не сме информирани, каза Пламен Ангелов. Според него нямало друго обяснение за огромното по мащаб залпово замърсяване на реката.

Отпадните води са изпуснати през колектор 9, който е собственост на "Стомана Индъстри".

Прекият виновник за замърсяването все още не е открит, но въпреки че металургичната фирма има сключени договори с 25 фирми за заустяване в проблемния колектор, съгласно екологичното законодателство отговорността като оператор носела тя, уточни Ангелов.

Санкциите варирали от 10 000 до 100 000 лева за всяко нарушено условие в комплексното разрешително. 

Продължават да се разследват всички фирми на територията на "Стомана Индъстри". 

Пламен Ангелов заяви още, че екоинцидентът от петък не е екологична катастрофа, а залпово замърсяване. Във водата е изпуснато голямо количество желязо. Няма токсини. Рибите са измрели от липсата на кислород.

Няма опасност за хората, поясни Ангелов.

Предстои да бъдат обходени 15 контролни шахти. Ще се установява кое е най-близкото предприятие до шахтата, в която има утайка. Търси се и пробив в тръбите, но засега не е открит.

Директорът на полицията в Перник допълни, че за замърсяването са взети над 20 проби, използвана е техника на пожарната, а служителите на МВР са положили извънреден труд. 

Разходите за разследването са около 20 000 лв. 

Водещи

Най-четени