Заплахите за живота на дядо Галактион стигнаха до прокуратурата 28.11 | 20:36

Пловдивският митрополит сезира главният прокурор

От Ивелина Георгиева

Пловдивският митрополит Николай се загрижи за живота на старозагорския си събрат Галактион.

По този повод дядо Николай сезира главния прокурор Сотир Цацаров за твърденията, че срещу Галактион Старозагорски се готви покушение.

Пръв за това алармира лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, а след това твърденията му бяха потвърдени и от ловчанския митрополит Гавриил, който заяви, че и до него е стигнала информация за опит да бъде отровен Галактион, пише "Стандарт".

Пловдивският митрополит сезира главният прокурор с писмо, което е било внесено вчера в прокуратурата от архимандрит Арсений.

В писмото дядо Николай посочва, че въз основа на изнесената в медиите информация за евентуална заплаха за живота на Галактион е повод за започване на разследване.

Той пише още, че в качеството му на митрополит на Българската Православна Църква е искрено загрижен за неговия събрат дядо Галактион и настоява тези информации да бъдат проверени.

"Дядо Галактион е, слава Богу, жив и може да бъде проверено дали срещу неговия живот действително се извършва покушение, което евентуално да бъде предотвратено. В качеството ми и на гражданин Ви изпращам настоящия сигнал на основание чл. 204, ал. 1 от НПК, тъй като съм обществено задължен да информирам органите на реда, когато узная, че се извършва престъпление от общ характер", заяви Николай в писмото до Цацаров.

Той призова главният прокурор да разпореди образуване на разследване, което да провери изнесените информации, както и да разпореди други подходящи мерки, ако се установи действително, че се извършва такова престъпление.

Водещи

Най-четени