Започва оценката на реалните размери на трагедията в Мизия 12.08 | 07:21

Преподаватели от УАСГ ще оцветяват къщите в града в зависимост колко са опасни те

От Христина Рафаилова

В Мизия започва днес оценката на щетите, нанесени от наводнението. Реалните размери на трагедията ще бъдат изчислени от 15 професори и доценти от Университета по архитектура, строителство и геодезия, информира в. "Труд". 

Учените ще извършат оценката безвъзмездно, информира кметът на града  Виолин Крушовенски.

Експертите ще оцветяват в различни цветове домовете на хората в зависимост от това колко пострадали си те или дали въобще стават за обитаване. В червено ще бъдат маркирани къщите, в които не може да се живее. В жълто ще бъдат опасните домове, а в зелено тези, в които хората могат да се завърнат. 

 "После ще се отчетат щетите върху мостовете, дигите и всички атакувани от водата съоръжения", посочи д-р Крушовенски. Според него Мизия няма проблем с язовирите, тъй като опасните се намират в съседните общини, затова е наложително държавата веднага да се намеси, та дори и прокуратурата.

Градоначалникът успокои, че за момента няма граждани, които да се хоспитализирани с  вирусни, бактериални или инфекциозни заболявания. През последните дни страховете от епидемия нараснаха, след като труповете на загинали животни все още са по улиците. 

Навсякъде, където водата се е оттеглила, служители заливат с водоноски отводнените площи с дезинфекционен разтвор. 

Водещи

Най-четени