Започва проверка на сградния фонд в Западна България 22.05 | 10:00

В София отмениха учебните часове в 18 СОУ "Уилям Гладстон"

От Ивайло Ачев

В София, Перник и Кюстендил започва проверка на инфраструктурата и сградния фонд за описване на щети.

В столичното 18 СОУ "Уилям Гладстон" днес няма да има редовни учебни занятия, а учениците ще бъдат организирани в извънкласни  форми, съобщиха от Столичната община. Там е установена пукнатина в близост до противоземетръсната шахта, която не застрашава сигурността на сградата, но по решение на училищното ръководство учениците ще бъдат организирани извън сградата, предаде БТА.

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова се прави проверка на състоянието на общинските сгради - училища, болници, детски градини и социални заведения. Екипи на "Общинска полиция" обхождат парковете и градините, за  да проверят дали са нанесени щети върху инфраструктурата, вследствие на земетресението от 5,8 по Рихтер между Перник и Радомир тази нощ, както и последвалите го няколко по-силни  вторични трусове.

Няма нанесени щети върху довеждащата ВиК инфраструктура в София. Има обаче паднали комини в центъра на София.

На бл. 231 в ж.к. "Борово" предстои да се направи конструктивна експертиза, за да се установи има ли нанесени щети вследствие на земетресението. Блокът в "Борово" най-вероятно се извивал при най-силния трус, но това е нормално и точно така трябва да реагира сградната структура на силно земетресение, коментира пред bTV Емил Ботев, заместник директор на Геофизичния институт на БАН. Той разказа, че преди години в Япония при по-силно земетресение фотограф е успял да снима небостъргач, който буквално се е извил като кука преди да се върне в нормално състояние.

На бл. 460 в ж.к. "Надежда", при който има сериозни повреди, ще бъде направена нова заварка и оформяне на панела, който завършва борда на покрива. Заради труса той се е спукал. Жителите на блока искат гаранция, че сградата няма да им падне на главите. 

Пернишка област

Най-сериозни щети по сградите има в пернишкото село Рударци. Според кметът на селото Богдан Богданов има много материални щети, предаде Булфото.

"Усетихме три сериозни труса. Има много материални щети, разрушени комини, напукани сгради, паднали бани, скъсани водопроводи по къщите", съобщи Богданов.  

Кметът обяви, че около 30% от къщите в пернишкото село са с паднали комини и други щети. Сериозни материални щети са нанесени минимум на три къщи, като обиколката на Богданов и екипа му за установяване на последиците след труса продължава. Някои от къщите са застраховани, но сред най-сериозно увредените има и незастраховани. Мислехме след няколко дни да правим събор, но сега ще трябва да насочим парите за него към пострадалите, заяви кметът. Има и идея да се открие дарителска сметка за събиране на помощи.

В Перник има сигнали от 50 абоната на ЧЕЗ без ток. Това заяви пред Агенция "Фокус" Божидар Гатев, директор "Експлоатация и поддържане” в "ЧЕЗ Разпределение България”. Има данни за паднала водоохранителната кула на ТЕЦ "Република" в Перник (на снимката).

"През целия ден ще се обхожда Перник и щетите ще се установяват. Сутринта имахме 35 сигнала, отстранихме десетина. В момента те са около 50, т.е. гражданите, когато се приберат и установят, че нямат ток, се обаждат", каза Гатев.

Според Гатев щети има главно по електроповоди, заради паднали тухли. Навсякъде другаде извън Перник обстановката се нормализира, каза още той.

Областна служба по земеделие в Перник, както и общинските служби, започват да описват щетите вследствие на земетресението. Всички стопани с умрели животни или с унищожени селскостопански постройки ще бъдат обезщетени. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов призовава производителите да подават своите сигнали в местните служби.

Водещи

Най-четени