Започват тържествата по повод 135 години от Шипченската епопея 14.08 | 07:16

Опълченци и руски военни показват своят героизъм и успяват да защитят върха

От iNews.bg

О, Шипка!

Три деня младите дружини
как прохода бранят. Горските долини
трепетно повтарят на боя ревът.

Пристъпи ужасни! Дванайсетий път
гъсти орди лазят по урвата дива
и тела я стелят, и кръв я залива.
Бури подир бури! Рояк след рояк!


През август се навършват 135 години от тези паметни събития, за които всеки българин настръхва, само слушайки ги. Битката за върха е само едно действие от Руско-турската война, но в него българите показват своя героизъм и всеотдайност.

Въпреки численото превъзходство на врага, атаките са отблъснати. Този отпор дава друга насока на военните действия. Битката при Шипка се е състояла в периода 21 - 26 август 1877 година.

Ръководител на отряда, в който се бият и пет български опълченски дружини, е генерал Столетов, който успява да съхрани върха от нападенията на отрядите на Сюлейман паша. Турската войска изненадва своите противници и в този момент на връх Шипка са само един руски отряд и петте български дружини.

Целта на войниците е да удържат турските войски, докато дойдат подкрепленията. И те успяват, дори и в най-тежките дни - след като турските войски обсаждат върха и прекратяват достъпа на защитниците на върха до припаси - амуниции, храна и вода.

Когато привършват амунициите, опълченците "грабват телата" на своите убити другари и тръгват напред. В боя участват дори и тежкоранените. Историята разказва, че в този момент турците изпадат в суеверен страх и отстъпват. Това е достатъчно, за да бъде спечелено още малко време за подкрепленията, водени от генерал Радецки.

Тържествата започват още от днес, 14 август. На историческия връх ще се качи президентът Росен Плевнелиев, който ще участва в церемонията по издигането на знамето и ще държи кратка реч.

Преди това Плевнелиев ще награди участниците в традиционното състезание по скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата. 

Дни по-късно, на 25 август, отново на върха ще бъде отслужена заупокойна панахида за падналите в боя на Шипка.

Водещи

Най-четени