Започна инспекция на затворите 12.05 | 21:30

Три затвора са инспектирани в последните дни и проверките продължават

От Мая Александрова

Три затвора са инспектирани в последните дни и проверките продължават, съобщиха от министерството на правосъдието. Заместник-министърът Илия Ангелов и ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" направиха проверка на надзорно-охранителната дейност от личния състав на затвора в Пазарджик. Досега такива проверки бяха предприети в затворите в Бургас и в Пловдив.

Успоредно с инспекциите, които целят преглед на надзорно-охранителната дейност и подобряване контрола в затворите, продължава извършването на лични обиски на лишените от свобода и претърсвания на помещения, посочиха от министерството.

За периода от 1 до 6 май в затворите в Пазарджик, Бобов дол, Белене, Ловеч, Враца и Бургас са открити 20 броя мобилни телефона. Неразрешените вещи са иззети с протоколи. На 10 и 11 май са конфискувани два мобилни телефона в София и в Бургас.

За периода 10 - 11 май са предотвратени опити за внасяне на наркотици в затворите в Бобов дол, Пловдив, Варна, Плевен и Ловеч. Наркотичните вещества са открити при проверки на багажи, донесени на свиждания и предназначени за лишени от свобода. Във всичките 5 случая са извикани дежурно-оперативни групи на районните управления, уведомени са наблюдаващите прокурори, а веществата са иззети за анализ.

Във връзка с публикации в медиите за изчезнало лично оръжие на психолог от затвора в София, министерството информира, че ръководството на затвора е уведомено за липсата му на 24 април. Незабавно са предприети мерки и са уведомени органите на реда. Следствено-оперативна група е направила оглед, към момента се извършва проверка по случая.

В началото на този месец двама лишени от свобода от затвора в София бяха обявени за общонационално издирване. Само няколко дни след това пандизчия успя да избяга и от Бургаския затвор. Стана ясно, че последният се е прибрал у дома си.

В понеделник (12 май) избяга още един лишен от свобода от затвора в столичния квартал Казичене.

Водещи

Най-четени