Започна разработката на Плана за „Зелен град“ на София 08.06 | 13:53

„Прайс уотърхаус купърс“ и Arup ще консултират общината при подготовката на проектите

От iNews.bg

На международна конференция днес официално стартира процесът по разработване на Плана за "Зелен град" на София, финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие. Планът се подготвя от експертен екип от консултанти на "Прайс уотърхаус купърс" и Arup и ще бъде готов през лятото на 2019 г. Той ще предоставя интегриран подход за устойчиво екологично развитие и ще предложи и приоритизира предстоящи проекти за реализация с хоризонт от 5 години.

"Горди сме, че Столична община е първата община в България, която се включва в програмата на ЕБВР "Зелени градове", защото тук има много силен екип от професионалисти, който е направил много за подобряване на живота на гражданите. Ние вече имаме проект, който разработваме заедно – по закупуването на електробуси за Столичния автотранспорт, което е още едно основание, че Планът за "Зелен град" ще бъде повече от успешен", това отбеляза по време на откриване на конференцията директорът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в България – Лариса Манастърли.

"Ние избрахме да поканим София да се включи в програмата "Зелен град", защото градът показва значим напредък в развитието си. Разликата между това каква е София днес и каква е била преди години е очевидна, така че – уверени сме, че тук планът няма да остане само документ, а ще доведе до наистина значими резултати". Това каза на свой ред директорът на Програма "Зелени градове" в Европейската банка за възстановяване и развитие – Найджъл Йоландес.

"В лицето на Министерството на околната среда и водите Столична община има естествен съюзник за реализиране на устойчиви и значими екологични проекти – както досега, така и занапред. София е лидер във въвеждане на добри практики и разработване на ефективни модели, които след това се използват успешно и в другите градове в България",  подчерта по време на откриването и Атанаска Николова, зам.-министър на околната среда и водите.

"Искам да поздравя София за този амбициозен проект. Реализирането на План за "Зелен град" изисква цялостен и интегриран подход – екологичен, икономически, дори социален, затова реализирането му е изключително важно. Пожелавам на София, чрез реализирането на този интегриран План, да се превърне в първата стъпка към една по-зелена България", отбеляза и Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Експертизата, която ЕБВР предложи да ни окаже, канейки ни за участие в инициативата "Зелени градове", вярвам, ще бъде от голямо значение за екологичното развитие на града ни. Чрез нея имаме възможност да почерпим сериозен опит и да получим нови идеи за развитие, които да направят София още по-зелен град", коментира инициативата и зам.-кметът по околна среда на Столична община Йоана Христова.

В процеса по разработване на Плана, предстои да бъдат провеждани широки консултации със заинтересовани страни, както и с водещите политически сили в Столичния общински съвет, които целят постигане на консенсус по последващото реализиране на проектите и гарантират устойчивост на планираните дейности.

Водещи