Заради отзвука му в Европа бил направен атентатът у нас 19.07 | 10:33

Извършителите на атентата са преценили, че системата за сигурност в България не е толкова висока, смята експерт

От Андриян Георгиев

Според експерта по Арабския свят проф. Владимир Чуков атентатът е бил направен в България заради отзвука, който ще има в Европа, каза Чуков пред телевизия Bulgaria on Air. 

"Въпросът защо България е избрана, е много сложен. Мисля, че първо е преценено, че системата за сигурност в България не е на толкова високо ниво. В западните държави заплахи от терористични акции има постоянно, но няма атентати. Подобно нещо се случи в Кипър и сега тук. Причините са смесени – системата за сигурност на българските летища и корените на външната политика на България, както и влиянието, което ще окаже този акт, защото България е страна-членка на Европейския съюз", коментира проф. Чуков.

Според професора все още е трудно да се даде еднозначен отговор кой е извършил атентата. Много са възможните работни варианти, но ключът към избистряне на версиите е установяване на самоличността на атентатора-самоубиец, като мнението му е, че атаката е дело на атентатор–самоубиец.

"Ако не беше самоубиец, то произходът и начинът на поставяне на бомбата трябваше да са установени", обясни експертът.

Владимир Чуков допълни, че тези случаи не са прецедент. Преди година и половина един младеж щеше да направи атентат подобен на този от 11-ти септември, въпреки че името му беше в забранения списък на пътниците, които трябва да бъдат пускани да летят. Има подобни пропуски и при нас, коментира още Чуков.

По думите на експерта този атентат е дело на групировка. Възможно е никой да не поеме отговорност, а е възможно няколко групировки да поемат отговорност, защото за тях това е самореклама, каза проф. Чуков. Той обаче посъветва това да не се приема като чиста истина. 

Най-четени