Застрояват част от Морската градина във Варна? 28.06 | 16:39

Общественици се обявиха срещу превръщането на парк "Салтанат" в жилищен квартал

От Андриян Георгиев

Парковата местност "Салтанат" в Морската градина във Варна ще бъде застроена като нов жилищен квартал според общия устройствен план на града.

Това заяви изпълнителният директор на Института за регионални и международни изследвания доц. Огнян Минчев, цитиран от БТА.

Общият устройствен план на Варна предвижда свиването на Морската градина до т.нар. историческо ядро, което е представлявало същината на парка през 1923 г. Тогава Варна е наброявал около 30 хил. души. В момента в града живеят над 300 хил. души, а паркът остава с непроменена територия, посочи Минчев. 

По думите му Морската градина е обект с национална културно-историческа и екологическа стойност и е недопустимо превръщането ѝ в жилищен комплекс.

По повод на предвижданото застрояване на Морската градина Огнян Минчев е изпратил открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което се настоява Морската градина да стане отново публична държавна собственост и да бъде определена като паркова зона в градоустройствения план на Варна.

Пълният текст на писмото на Огнян Минчев до премиера бихте могли да прочетете тук.

Водещи

Най-четени