Затвор грози вече бившата пиарка на Летище София 02.12 | 13:30

Още вчера Даниела Велева беше уволнена, защото заяви пред медии, че има бомба в изоставен бус

От iNews.bg

Има образувано досъдебно производство по случая със съмненията за терористична заплаха на Летище София, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов пред журналисти в МС.

Властите не са предоставяли такава информация, а служител на летището по собствена инициатива е предоставил на медиите такава. По този случай има образувано досъдебно производство, има такъв текст в НК - чл. 326, каза Костов.

Член 326 от Наказателния кодекс гласи: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години".

Вчера стана ясно, че експертът от "Връзки с обществеността" на Летище София Даниела Велева ще бъде уволнена - заради дезинформацията, която тя даде пред медиите за открито взривно устройство на Терминал 1.

Помолен да уточни дали става дума за това, че представителката на пресцентъра на летището не е съгласувала с никого съобщението, че в бял микробус, паркиран пред Терминал 1, е открито взривно устройство, Костов заяви, че има досъдебно производство и то ще изясни има ли извършено виновно деяние, има ли състав на престъпление.

Ние залагаме основно на обучение на състава на МВР, но както виждаме, съставът на другите държавни структури е способен да нагнети напрежение, което е не по-малко обществено значимо, заяви главният секретар.

Той напомни, че МВР е подало информация за съмнение за микробус, който представлява потенциален терористичен риск.

Подали сме информация, че в момента извършваме проверка и след нейния край ще бъде съобщено дали е имало или не взривно устройство, в никакъв случай не сме подавали информация за наличие на взривно устройство, подчерта Костов.

Той отбеляза, че в микробуса е имало много предмети и вещи, като допълни, че е твърде възможно сред тях да е имало такива, които да са били в съприкосновение с взривни вещества, или някои от тези вещи и предмети да съдържат състав на вещества, на които уредите да реагират.

 

 

Водещи

Най-четени