Затвор за загинал работник без договор 08.05 | 14:38

Всички фирми, работили по срутилия се хотел „Вероника“, са нарушавали закона, каза Ивайло Калфин

От Кристиан Костурков

Работодатели, които наемат работници без трудови договори, да влизат в затвора, ако се стигне до смърт някой от служителите на работното му място, както стана при срутването на хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден". За това предложение в нормативната уредба припомни вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на пармалентарния контрол. "Трябва да се носи наказателна отговорност при работа без трудов договор, когато се стигне до фатален случай", каза той. И допълни, че в момента предложенията за промяна в закона се обсъждат с финансовия министър Владислав Горанов.

Във връзка с тежкия трагичен инцидент с хотел "Вероника", в момента Главна инспекция по труда извършва масирани проверки по всички строителни обекти в страната, информира още Калфин. Преди това инспекторите са установили и десетки нарушения при разрушаването на хотела в "Слънчев ден", за които са съставени и съответните актове и наказателни постановления. "Това са много тежки нарушения и трябва да се стигне до наказателна отговорност", коментира още вицепремиерът.

Инцидентът в комплекс "Слънчев ден", при който след срутването на хотел "Вероника" загинаха четирима души, стана на 8 април. Причините, които имат пряко отношение за настъпване на злополуката, са извършване на дейност, която не е предвидена в проектната документация. Става въпрос за ръчно разрушаване на конструктивни елементи от сградата, вместо по механизиран начин, извършвано е разрушаване, което е високорискова дейност, без да е оказан безопасния начин за това, а в плана по безопасност и здраве не са предвидени мероприятия за изпълнение на разрушителните работи без да се застрашават живота и здравето на работниците, обясни Калфин. Установена е и работа на хора без трудови договори, които не са били специално обучени за този вид дейност, посочи Калфин. Проверката е установила, че на строителния обект съществува сложна система по отношение на възлагане и изпълнение на строително-монтажните работи. Констатирани са 43 нарушения на трудовото законодателството, за отстраняването на които са приложени 25 принудителни административни мерки и са съставени 26 акта за установяване на административно нарушение, като 14 от тях са за полагане на труд без сключени трудови договори, съобщи Калфин. Вицепремиерът допълни и че нарушенията са допуснати от всички участници в строителната дейност. Възложителят "Международен панаир Пловдив" не е изпълнил задължението си да изисква от участниците в строителния процес да спазват правилата по безопасност и здраве, а фирмата "Инекс консулт", която осъществявала строителния надзор, не е осъществявала контрол относно спазването на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд. От друга страна фирмата "Планекс" ООД, в качеството си на строител, не е осигурила комплексни здравословни и безопасни условия на труд, като е допуснала разрушаването на носещата конструкция да става ръчно чрез подсичане на колони, отбеляза министърът. Подизпълнителят "Бултранспорт груп" ЕООД е допуснал полагане на труд от девет души без сключени договори и не е съгласувал своите действия със строителя "Планекс" ООД, въпреки изричната забрана за влизане на хора на строежа, като е допуснал работещи да извършват подсичане на два броя носещи колони на партерен етаж, информира още Калфин. Другият подизпълнител "Дигинг" ЕООД е допуснал полагане на труд от пет човека без сключени трудови договори, а физическото лице Йовко Русев е осъществил посредническа дейност, без да има съответната регистрация за извършване на такава, каза още Калфин.

Водещи

Най-четени