Затворени остават вратите на детските градини в Тетевен 09.09 | 14:30

Без хранителни запаси може да остане социалният патронаж в града

От Теодора Кокаланова

Детските градини в Тетевен остават затворени до 23 септември заради липса на доставчик на хранителни продукти, съобщи изпълняващият длъжността кмет Десислав Цветанов. Вече са избрани фирмите за доставка на хранителни продукти, но трябва да изтече 14-дневният срок за обжалване, преди да се сключат договори с тях. 

Дотогава без хранителни запаси може да остане социалният патронаж, който не е спирал работа и обслужва възрастни и специализирани домове. "Запасите обаче може да свършат", допълни кметът.

Детските и социалните заведения не отвориха врати на 1 септември, заради липса на доставчик на хранителни продукти. По думите на Цветанов договорът на досегашния е изтекъл на 26 август, а нова обществена поръчка не е направена, тъй като от ДАНС са иззели документацията на кандидатстващите пет фирми. Единствената възможност бе удължаване на договора с досегашния доставчик за още шест месеца, но фирмата отказала.

Затова Цветанов преминал към процедура за договаряне без обявление, предаде БТА. Тя обаче подлежи на предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки за законосъобразност. От там все още липсва становище, но въпреки това в общината са постъпили три оферти на фирми. Комисия, назначена от кмета, е избрала за доставка на хляб и хлебни изделия ловешка фирма, а за останалите продукти - фирма от Луковит.

До 22 септември е срокът за обжалване. Във връзка с доставката на храна на детските градини през март срещу кмета на общината Милен Милев и неговия заместник Детелин Пърлев бяха повдигнати обвинения за длъжностни престъпления. И двамата са под домашен арест.  Милев е наричан и Кралят на захарта, и дори е бил обявен за издирване от Интерпол.

 

Водещи

Най-четени