Затвориха приюта в кв. "Сеславци" 27.02 | 17:58

Българската агенция за безопасност на храните е постановил приютът да се затвори за прием на нови кучета

От Кремена Бедерева

След представянето на резултатите от взети нерегламентирани проби от болно куче в приюта в кв. "Сеславци", софийският клон на Българската агенция за безопасност на храните е постановил приютът да се затвори за прием на нови кучета временно, а през това време помещенията да се дезинфекцират, научи БТА.

От Столичната община потвърдиха, че има издаден документ от БАБХ за временното затваряне на приюта, но изразиха съмнение относно достоверността на представените от няколкото неправителствени организации за защита на животните, проби от болно животно.

В приюта има карантинно отделение и всяко куче, което прояви някакви симптоми може да се изолира там, а не да продължава да е в контакт с останалите животни, посочиха още от общината.

Оттам са изпратили писмо до агенцията да се спре изпълнението на разпореждането за временно спиране на работата на приюта, което според документа на БАБХ е до 9 март, както и да се вземат нови проби в присъствието на ветеринарен лекар, които да се изследват в акредитирана от агенцията лаборатория. Редно е твърденията да се проверят, преди да се пристъпва към крайни мерки, посочиха от общината.

Дамян Илиев от БАБХ потвърди, че временното затваряне на приюта за бездомни животни е следствие от представените резултати от няколко НПО, които по думите му са обработени от неакредитирана от агенцията лаборатория. За да няма конфликт между двете страни сме взели проба в присъствието на ветеринарен лекар и ще я изследваме през следващите дни в наша лаборатория.

По думите на Илиев до 3-4 дни ще стане ясно има ли опасни болести, които се разпространяват сред животните в приюта. Според Дамян Илиев в момента се прави и анализ на дейността по контрола в приюта и ще се приеме нова система за мониторинг на работата, тъй като в момента има конфликтни моменти в работата между организациите за защита на животните и общината в лицето на "Екоравновесие".

Заради затворения временно приют не се осъществява и текущата работа по залавяне, кастриране и обработване на бездомните кучета, тъй като тази дейност се осъществява в този приют.

Водещи

Най-четени