Захариева: Резултатите за противодействие на корупцията съвсем не са приятни 04.07 | 12:27

Най-големият проблем у нас е автоцензурата на магистратите

От iNews.bg

"Резултатите в доклада за противодействие на корупцията у нас съвсем не са приятни". Това призна министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на 20-ия обществено-политически форум за противодействие на корупцията под егидата на Центъра на изследване на демокрацията, на тема: "Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическата корупция в България”, предаде БГНЕС.

На форума бе представен доклад на Центъра за изследване на демокрацията за основните тенденции при корупцията и завладяването на държавата. Министърът отбеляза, че борбата с това противообществено явление няма как да е работа само на една институция, но тя като ресорен министър ще се фиксира върху това как да се укрепи безпристрастността на съдебната система.

"Всеки ръководител на институция трябва да прояви усилия, освен чрез контролните си органи, да взема превантивни мерки и да прави анализи на възможните корупционни практики в неговата институция. Само със стратегии и законодателни мерки няма как да се справим с корупцията. Трябва и да ги прилагаме, да имаме нужните хора за това", подчерта Захариева.

Тя напомни, че основна роля в борбата с корупцията има съдебната власт, но няма как без добре работеща система и безпристрастни следователи, съдии и прокурори държавата да се справи с това негативно явление. Според нея първо трябва да се предприемат необходимите мерки на законодателно ниво, като например важните промени в Закона за съдебната власт, който е приет на първо четене.

Захариева се спря на основни положения в своя законопроект, който бе отхвърлен от Висшия съдебен съвет.

"Бихме могли да помислим за предприемане на непопулярни мерки, но съдът е различна структура. Трябва да се мисли за баланс и в този закон той е максимално постигнат, със съвсем малки корекции, свързани с бързината на процеса. Трябва да има съответствие между Конституцията и Закона за съдебната власт, но това не означава, че всички трябва да изпълняват нарежданията на горестоящата инстанция. В закона е премахната възможността за устни указания, премахва се възможността за намеса във вътрешната убеденост на конкретния прокурор. Проверката за почтеност трябва да е в основата на борбата с корупцията в съдебната система", посочи правосъдният министър.

 

"Най-големият проблем е автоцензурата при магистратите и само със стратегии няма да се справим с това. Това е основен проблем в т.нар. нови демокрации. Съдиите и прокурорите още не са се научили, че те не са служители просто на институцията, а най-вече на обществото. Проблемът касае и самоувереността, самочувствието на магистратите. Трябва да работим за отпадане на автоцензурата и всички ние, включително и медиите, трябва да се въздържаме от прибързани оценки за съдебната система", заключи правосъдният министър.

Водещи

Най-четени