Захариева защити Жотева, макар да не била реагирала подобаващо 23.06 | 10:58

Представителката на СЕМ отрича да е заплашила журналистка, дава я на прокурор

От iNews.bg

"Не мисля, че г-жа Бетина Жотева е реагирала подобаващо и адекватно, но в крайна сметка тя е емоционален човек и може би и аз също бих реагирала така, когато някой каже "от първо лице, че знае за нещо, което изобщо не е истина". Това коментира министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева по bTV по повод разразилия се вчера скандал с члена на СЕМ Бетина Жотева, за която се разбра, че миналата седмица е заплашила журналистата от БНР Къдринка Къдринова пред свидетели в парламентарната медийна комисия.

Вчера Къдринова пусна в интернет запис от диктофона си, на който се чува как Жотева я заплашва и предупреждава да не говори по нейн адрес по време на заседание на парламентарна комисия, защото "не знае какво я чака".

По-късно Жотева коментира, че е била провокирана от лъжливо изказване на журналистката и смята да я даде под съд за клевета.

На заседанието Къдринова я пита срещала ли се е с испаноезичен посланик по повод закриването на Радио България и споделяла ли е с него, че външният министър Захариева подкрепя това.

"Това е абсурден скандал", отсече Захариева. Тя потвърди, че информацията е невярна, защото тя самата не е говорила с Жотева от месеци, т.е. няма как да ѝ е казала, че подкрепя закриването на радиото. Освен това Министерството на външните работи и тя самата са имали официална позиция преди заседанието на комисията.

Освен това в разговор с директора на радиото била заявила ясно, че според нея ще бъде грешка да се спре излъчването на други езици. "За мен е важно то да се запази и дори да стане по-популярно", каза министърът.

Припомняме, че случката се е разиграла миналата седмица, но за нея се разбра едва вчера. На записа се чува как Бетина Жотева като член на СЕМ казва на Къдринова: "Много внимателно, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал”.

След случилото се Къдринова сезира Етичната комисия на Съюза на българските журналисти, а Жотева подаде жалба в прокуратурата. Последва и реакция на Съюза на европейските журналисти в България, които поискаха оставката на Бетина Жотева.

Днес по Нова телевизия Жотева заяви: "Когато човек си защитава честа и името, може да направи всичко. Аз не виждам каква заплаха съм казала”.

"Признавам, че съм казала "Ще видиш какво ще се случи”. Сега тя ще види какво ще се случи. Отивам в съда и прокуратурата – за набеждаване и клевета”, кзакани се тя.  

Според Жотева Къдринова е успяла "да направи интрига с държавна институция, с член на СЕМ и с посланици на чужди държави”.

"Всеки трябва да носи отговорност за това, което говори. Напоследък чувството за отговорност у много политици и журналисти се е изпарило заради чувство за безнаказаност и това рано или късно трябва да спре”, заключи Жотева.

 

 

Водещи

Най-четени