Захариева скастри турския посланик 11.05 | 11:02

Кандидатът ни за еврокомисар е подготвен отлично, смята Екатерина Захариева

От iNews.bg

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева скастри турския посланик у нас Сюлейман Гьокче. "Аз призовавам турския посланик да мери думите си. Това важи за всички посланици, не само за турския", заяви тя пред Нова телевизия. Тя допълни, че Гьокче трябва да внимава в изказа си, защото той е представител на турската държава в у нас и когато е малко по-остър или говори непремерени неща, това не помага в отношенията между двете държави.

"Отношенията между България и Турция са приятелски от години, ние сме съюзници в НАТО и Турция е най-големият наш съсед", подчерта тя и уточни: "Българският национален интерес определя да имаме добри отношения с всички съседи и спокойствие на Балканите". 

Тя обясни и защо е приела да стане външен министър. "Чувствам се подготвена за този ресор. Не бих приела пост, за който не се чувствам подготвена. Чувствам се доста удобно в този стол”, подчерта Захариева. 

Външният ни министър коментира и българската кандидатура за еврокомисар. "Мария Габриел е изключително подготвен човек", смята Захариева. Следващия вторник 37-годишната Габриел ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер, който трябва да определи нейния ресор, а след това й предстои и изслушване в Европейския парламент. Очаква се Габриел да получи от Юнкер ресор "дигитализация”. "Дай Боже да получим този ресор. Това е един от най-важните ресори в Европейската комисия”, заяви Захариева.

Водещи

Най-четени