Земеделци искат проверки на санкционираните от ДФ "Земеделие" 29.03 | 16:45

По неясни критерии обработваеми площи са изключени от допустимия за подпомагане слой

От Кремена Бедерева

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) предприема действия за колективен иск за оспорване на неправомерно санкционираните производители, попаднали в списъка за възстановяване на средства за Кампания директни плащания на площ за 2009 г., съобщиха от организацията.

От организацията искат и повторни проверки на стопаните, както и среща с министър Мирослав Найденов.

iNews припомня, че на 25 март 2010 г. от Държавен фонд "Земеделие" публикуваха списък с 5 800 земеделски стопани, получили субсидии за площи, недопустими за подпомагане, за кампания 2009 по линия на директните плащания.

Фермерите ще трябва да възстановят средствата, като на тези, които вече са получили европейската част от директните плащания, ще им бъдат приспадани суми от националните доплащания. Останалите ще получат субсидиите си намалени със сумата, която трябва да възстановят.

От АЗПБ обаче твърдят, че в списъка с бенефициенти, които следва да възстановяват надвзети субсидии, попадат и такива земеделски производители, които в трите последователни кампании за 2007, 2008 и 2009 година са очертали и обработвали едни и същи площи.

Същевременно, от фонда по неясни критерии обработваеми площи са изключени от допустимия за подпомагане слой.

"Не може три поредни години да очертавам едни и същи площи, а сега да се оказва, че повече от 1 000 декара от обработваемата земя е изключена от допустимия слой”, коментира Георги Илиев, земеделски производител, който обработва над 34 хил. дка в Ямболска област.

"Не можем да се съгласим с наложените санкции. Необходимо е да се направят повторни проверки” допълва фермерът.

Сред земеделските производители попадат и такива с голям обем обработваеми площи, които заради санкции от 200 лева не могат да получат субсидиите си за 2010 година, посочват от асоциацията.

Парите обаче са им необходими за пролетната кампания и всички агротехнически мероприятия, които изискват значителен финансов ресурс.

Водещи

Най-четени