Земеделците ще оспорват съдебно връщането на субсидии за 2009 г. 27.04 | 16:47

Публикуван бе списък с бенефициенти, получили субсидии, недопустими за подпомагане

От Кремена Бедерева

Решението на Държавен фонд "Земеделие" 5 803 земеделски производители да връщат субсидии за 2009 г. ще бъде оспорено в съда. Това заявиха днес на пресконференция земеделски производители от цялата страна, предаде БТА.

iNews.bg припомня, че към края на март от фонда публикуваха списък с 5 800 бенефициенти, получили субсидии за площи, недопустими за подпомагане, за кампания 2009 по линия на директните плащания.

Тези, на които тогава вече бяха изплатени средствата за 2010 г., бяха поканени да върнат средствата, а останалите бяха предупредени, че парите ще им се удържат от субсидиите за 2010 г.

Впоследствие от Асоциацията на земеделските производители в България поискаха допълнителни проверки на посочените в списъка на фонд "Земеделие" стопани.

На днешната пресконференция земеделски производители от цялата страна заявиха, че при
очертаване на площите през 2009 г. спорните в момента земи са били в допустимия за подпомагане слой към 20 ноември 2011 г. (след извършването на проверките за годината).

По неясен за производителите начин обаче през декември 2010 г. тези земи са изключени при поредната актуализация на допустимия слой за 2009 година. Това е станало без проверки на място и без да бъдат известени земеделските производители, допълниха стопаните.

Петнайсет земеделски организации на дребни и средни земеделски производители, сред които Българската асоциация на фермерите, Националният съюз на градинарите, Националната асоциация на млекопроизводителите, Националната асоциация на българските картофопроизводители са подписали декларация, която ще бъде изпратена до премиера, ресорния вицепремиер, министъра на земеделието и еврокомисаря по земеделието.

В нея се посочва, че от актовете по никакъв начин не става ясно кой, кога и за кои парцели е направил проверка и какво точно е нарушението, въз основа на което тези парцели са изключени от допустимия слой със стара дата.

Водещи

Най-четени