Зимата дойде и въздухът в София вече не е за дишане 30.11 | 16:16

До 6 пъти над нормите е достигнало замърсяването с фини прахови частици в някои райони

От iNews.bg

С настъпването на зимата и застудяването въздухът в столицата отново стана непрепоръчителен за дишане. Замърсяването в София с фини прахови частици достигна нива до 6 пъти над нормите. Това показват осреднените едночасови стойности за нивата на концентрации на фини прахови частици в редица райони на града, измерени от Регионалната инспекция по околна среда и води, публикувани на сайта на Столична община.

Най-високи стойности са регистрирани в района на "Хиподрума" снощи след полунощ, както и в квартал "Младост" в интервала 21:00-22:00 часа вчера. И на двете места са измерени 350 микрограма на кубичен метър (µg/m3), предаде Нова тъелевизия. Допустимата норма на замърсяване за 24 часа е 50 µg/m3. В квартал "Надежда” стойностите също са високи и достигат 300 µg/m3. Информацията за София за последните 24 часа показва леко понижение на замърсяването в сутрешните часове.

"Не 6, а 2.6 пъти над нормата е отчетеното в столицата количество на фини прахови частици във въздуха. Една от причините са метеорологичните условия”, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, цитиран от Агенция "Фокус”. Той поясни, че местната власт е основната, която трябва да взима мерки срещу проблема в рамките на градовете.

През миналата година почти цяла зима нивото на замърсяване на въздуха в столицата с фини прахови частици беше над нормата. След направените проучвания и изследвания се оказа, че подозренията за основните причини - отоплението на твърдо гориво и старите замърсяващи автомобили, се потвърдиха. Интересен факт бе и че едно от местата с най-често и най-високо измерено замърсяване бе района на кв. "Павлово", където по ирония на съдбата се намира и РИОСВ.

Водещи

Най-четени