Зинаида Златанова: Доверието на гражданите в Европейския съюз е разклатено 28.06 | 10:26

Вижте как правосъдният министър коментира думите на Щефан Фюле, че едва ли не присъединяването на България и Румъния в ЕС е било грешка

От iNews.bg

"Приемам думите на комисаря Фюле като оценка на собствения му мандат като еврокомисар по разширяването на Европейския съюз". Така вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова коментира думите на еврокомисаря по разширяването на ЕС Щефан Фюле, спорд когото "приемането на Румъния и България в ЕС е поставило под въпрос доверието в процеса на разширяване".

Според него както държавите членки, така и държавите кандидатки усещат умора заради бавния ход на процеса.

"На първо място разширяването с Румъния и България повдигна редица въпроси, свързани с доверието в целия процес", коментира Фюле.

В отговор на неговата констатация министър Златанова заяви, че не може да се говори така за един исторически процес по обединяването отново на Европа след принудителното разделение по време на Студената война.

"Това е процес, който дължим на смели европейски политици - визионерите, благодарение, на които Централна и Източна Европа сложиха край на тоталитарните режими и станаха част от съюз на споделени ценности. Да обвиняваш България и Румъния за неуспехите в разширяването на съюза през последните пет години, е все едно да отчетеш като грешка присъединяването на Великобритания през 1973 г., защото там в момента има идеи за напускането на съюза. Все едно да обвиниш Германия за недоверието в ЕС, защото двете части са решили да възстановят историческата справедливост и да се обединят преди 25 години", посочи Зинаида Златанова, цитирана от в. "24 часа".

"Да, последните избори за Европейския парламент показаха, че доверието на гражданите в Европейския съюз е разклатено. А за това има обективни причини. Между тях са безпрецедентната икономическа и финансова криза от последните години. Банковата криза, която Европа преживя, и последствията, от която са още видими", коментира вицепремиерът.

"Но ако лидерите на Европа поставят под съмнение този уникален проект, носител на мира, свободата и демокрацията на целия континент - какво да си мислят гражданите? Какво да си мислят и страните кандидатки, които все още се стремят към тези ценности?", попита Златанова.

Бих искала да чуя мнението за думите на Щефан Фюле, както на сегашния, така и на бъдещия председател на Европейската комисия. За да знаем в какъв ЕС ще живеем в следващите 5 години, защото когато членовете на едно семейство започнат взаимно да се обвиняват за проблемите му, това е сигурен знак, че намирането на решение не е предстоящо", посочи правосъдният министър Зинаида Златанова.

Вчера от МВнР информираха, че постоянният посланик на страната ни в ЕС Димитър Цанчев е обсъдил изказването с шефа на кабинета на Фюле Саймън Мордю. Румъния също изрази протеста си срещу коментарите на еврокомисаря.

 

Водещи

Най-четени