Златанова: Кабинетът отчита 99% усвояване на еврофондовете, а ЕК - 91% 19.06 | 16:10

Да обяснят защо се губят 1,2 млрд. лв., настоява бившият вицепремиер

От iNews.bg

Бившият вицепремиер по еврофондовете Зинаида Златанова в правителството на Пламен Орешарски съзря несъответствие от 8-9% в отчетеното от кабинета "Борисов" усвояване на евросредствата от първия програмен период спрямо данните, публикувани от Еврокомисията. Според нея разликата в сумарно изражение е между 600 и 700 млн. евро, заяви Златанова по БНР.

Тези нови 1,2 млрд. лв., които се губят между сметката на България и Европейската комисия касят всички европрограми по целия програмен период, каза тя. И уточни, че засякла разликата в данните за усвояването при последното посещение у нас на еврокомисаря Корина Крецу тази седмица.

"Еврокомисар Корина Крецу каза, че България е усвоила близо 91% от средствата по стария период. Тук правителството съобщи, че сме усвоили около 98-99%. Получава се разлика от около 8-9%. Измерени в пари, сумите възлизат между 600 и 700 млн. евро. Българското правителство рапортува 99% усвоямеост за целия програмен период по всички оперативни програми, а комисар Карина Крецу каза, че ние усвояваме почти 91%", пресметна Златанова.

Тя поиска правителството "спешно да обясни този милиард разлика, който идва в допълнение на милиарда в земеделието”. Според нея е много важно правителството да изясни от къде идва тази разлика, за чия сметка ще бъде и изобщо има ли я.

Златанова подхвана и старата си теза за "политизирането на темата" с еврофондовете, което по думите й е започнало от 2009 г. "Никъде в Европа няма да видите тази тема да се използва за политически теми", отбеляза тя.

 

"2013-2014 г. бяха най-тежките години, а за година и 4 месеца ние успяхме да направим толкова неща, колкото през предишните 6 години сумарно. Това което направихме беше България да приключи прилично програмния период”, изтъкна заслугите си за усвояването на еврофондовете бившия вицепремиер на Пламен Орешарски.  

Водещи

Най-четени