Зрелостниците пишат върху стихотворението "Книгите" на Атанас Далчев* 17.05 | 06:57

Вариантът беше избран от 12 млн. комбинации

От Деляна Петкова

Днес в 8 часа започна първият задължителен държавен изпит по български език и литература. Зрелостниците пишат аргументативен текст, интерпретативно съчинение или есе върху стихотворението "Книгите" на Атанас Далчев, съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката по БНР.

По-рано пред БТА министърът на образованието Сергей Игнатов обясни, че е "абсолютно спокоен за провеждането на матурата" и тази година няма да има изненади, на които сме били свидетели през минали години.

Министърът обясни, че всички варианти за изпита са качени на компютър и има близо 12 млн. комбинации. Тази сутрин в 5.40 часа сутринта е бил даден стартът на генерирането на осемте модула за изпита, разкриха още от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). 

След като е формиран текста, той ще бъде проверен отново от експерти в министерството, а паралелно тестът ще прехвърля на брайлово писмо за незрящите деца.

Сергей Игнатов обясни, че организацията на изпита е подсигурена срещу евентуални технически проблеми от три сървъра, два от които са извън министерството. Така дори и да спре тока в министерството матурата няма да се провали.

Днес е първият от задължителните държави изпити, с които младежите у нас приключват средното си образование. На 19 май е втората задължителна матура, която е по предмет по избор.

* Статията е актуализирана към 8 часа.

Водещи

Най-четени