Зърнопроизводителите отменят протеста 02.04 | 13:20

Отпада и изискването за поставяне на нивомери

От iNews.bg

Протестът на зърнопроизводителите се отменя. На извънредна среща при премиера Бойко Борисов браншовите организации са постигнали съгласие с правителството около предложени промени в Закона за търговия с горива, които ще облекчат финансовата тежест за зърнопроизводителите.Кабинетът е поел ангажимент промените да влязат в сила от следващата година. Вече регистрираните фермери безплатно ще получат новите удостоверения, а за останалите ще се въведе облекчен режим.

Отпада и изискването за поставяне на нивомери, което според бизнеса щеше да струва хиляди левове.

"Намерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец. През последните няколко дни имахме много интензивни разговори, свързани със законопроекта за горивата. Разговорите бяха в контекста на третирането на земеделските производители в този закон. Това, което създаде известно напрежение, беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец и в рамките на това има доста регулации, които той трябваше да изпълни", заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

По думите му са се създавали предпоставки за допълнителна административна и финансова тежест, която в много случаи не е оправдана.

Водещи

Най-четени